Храмови Верзија за штампу

Црква Светог Великомученика Георгија у Сурдулици, позната и као црква Светог Ђорђа, налази се у центру Сурдулице, поред Техничке школе и Костурнице

Прилозима Сурдуличана, изградња цркве Светог великомученика Георгија у Сурдулици започета је 1890, а завршена и освећена 21. новембра 1897. године, на празник Светог архангела Михаила. Иконостас у цркви осликан је 1899. године од стране Ђорђа Зографског и на њему се налази 41 икона.

Црква је грађена у неовизантијском стилу, типичном за другу половину XIX века. Саграђена је према пројектима Светозара Ивачковића, а изградњом је руководио предузимач Китан Кузмановић. Фасада је оживљена хоризонталним тракама окер и црвене боје, које су наизменично постављене дуж целе грађевине и представљају реминисценцију на средњовековни српско-византијски стил.

Благословом Његовог преосвештенства епископа врањског г. Пахомија 2002. године почиње њена комплетна обнова и реконструкција. 2006. године црква се проширује и дограђује припрата, а исте године поред цркве је подигнут и звоник, висине 18 метара. Радови су завршени 2009. године, када је уведено подно грејање, а под цркве поплочан мермером. У току је живописање унутрашњости цркве, у којој се налазе мошти Светих Сурдуличких мученика.

Драга браћо и сестре,

У току је осликавање унутрашњости храма Светог великомученика Георгија у Сурдулици.

Молимо вас да, према својим могућностима, помогнете наставак радова на осликавању.

Црквена општина Сурдулица

Црквена општина Сурдулица
Улица Томе Ивановића 26 • 17530 Сурдулица
Телефони: (+381 17) 814 951 и 814 950