Друга недеља поста и обележавање двадесете годишњице НАТО агресије у Сурдулици
Недеља, 24. Март 2019.    Празници

На Литургији у Храму Светог великомученика Георгија, Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Никола Петров, архијерејски намесник масуричко-пољанички, протојереј Далибор Томић, протонамесник Миленко Пијевац, јереј Душан Џонић и ђакон Александар Стаменковић.

Након Свете Литургије, на Масуричком гробљу, Епископ Пахомије је, уз саслужење сурдуличког свештенства, служио парастос погинулима у НАТО агресији, где је сахрањен највећи број жртава пострадалих у приликом бомбардовања најстарије болнице на Балкану за лечење плућне болести - Санаторијума  у Сурдулици. Страдало је 32 лица, од којих су петнаесторо сахрањени на поменутом гробљу и управо тај највећи број жртава су избеглице из Српске Крајине, који су у току НАТО агресије били смештени у објектима болнице и старачког дома.

По извршеном парастосу, Епископ Пахомије одржао је беседу и поучио присутне да треба праштати али не и заборављати, јер се сећањем и обележавањем догађаја опомињемо и управљамо на путу Христовом. Нагласио је да је погинулима то било "друго страдање" након првог, у којем су морали под силом и претњом оружја напустити своје домове у Српској Крајини почетком деведесетих година прошлог века, доћи у овом малом и лепом граду Сурдулици и ту пострадати од мрзитеља рода православнога.

Након парастоса одата је почаст и извршено је полагање венаца и цвећа од стране председнице општине Сурдулица, госпође др Александре Поповић са сарадницима, представника општинских структура, затим представника градских институција, борачких и страначких организација, припадника војске и полиције и других.

Затим је извршена посета и полагање цвећа на Споменик на којем су исписана имена њих 28 цивила и петорице војника, погинулих у НАТО агресији, који се налази у градском парку у Сурдулици, где је била постављена изложба фотографија поводом агресије НАТО-а.  


Црквена општина Сурдулица
Улица Томе Ивановића 26 • 17530 Сурдулица
Телефони: (+381 17) 814 951 и 814 950