Свети Сава
Четвртак, 27. Јануар 2022.
Празници

На дан Светог Саве првог Српског архиепископа утемељивача српске духовности и писмености свету Литургију служили су протојереј-ставрофор Никола Петров, старешина храма протојереј Далибор Томић и протонамесник Миленко Пијевац.

У склопу Литургије рецитаторски програм извела су ученици верске наставе које је припремила вероучитељица Милена Ивановић.

Након тога деци у храму дељени су слаткиши као поклон у знак сећања на љубав и милосрђе Светог Саве које је имао нарочито према деци.

 Свети Сава (световно име Растко, монашко име Сава; рођен око 1175. године у Расу, умро 14. јануара 1236. у Трнову, Бугарско царство) је био најмлађи син српског великог жупана Стефана Немање, светогорски монах, јеромонах и архимандрит Студенице, први архиепископ аутокефалне Српске архиепископије, дипломата, законодавац, књижевник и ходочасник. Широко се сматра једном од најзначајнијих личности српске историје, а Српска православна црква га слави као свеца. Његова личност је остварила велики утицај на средњовековно српско књижевно стваралаштво, а његов култ се вековима негује у српском народу.