У Сурдулици прослављени Свети Сурдулички мученици
Уторак, 29. Мај 2018.
Празници

Први пут и свечано, 28. и 29. маја 2018. године, у Сурдулици су прослављени Свети Сурдулички мученици, уврштени у Диптих Светих Одлуком Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве 2017. године, а на предлог Епископа врањског Г. Пахомија и пуноће Епархије врањске.

Обележавање овог великог празника и догађаја, како за саму Епархију врањску и општину Сурдулицу, тако и за целу Православну Цркву и Државу Србију, почело је вечерњом службом у цркви Светог великомученика Георгија у Сурдулици, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Сергије, у присуству домаћина сабрања Епископа врањског Г. Пахомија, свештенства и верујућег народа Епархије врањске.

Након вечерње службе и посете Спомен-костурници у којој су похрањене мошти Светих Сурдуличких мученика, на градском шеталишту испред Сурдуличког културног центра отворена је изложба, коју су приредили Православна епархија врањска и Архив Српске Православне Цркве. О самој изложби и њеном значају говорио је др Радован Пилиповић, директор Архива СПЦ из Београда, протојереј Небојша Стојадинов подсетио је на страдање српског живља и свештенства Српске Православне Цркве у Бугарској окупационој зони у време Првог светског рата, а присутне је поздравио и Епископ врањски Г. Пахомије, који је и отворио изложбу. У име Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама при Министарству правде Србије, изложби и првој слави присуствовао је господин Марко Николић, помоћник директора Управе, а ученици веронауке приредили су културно-уметнички програм.

На дан празника Светих Сурдуличких мученика, 29. маја 2018. године, Светом Литургијом у порти сурдуличке цркве, началствовао је Епископ бихаћко-петровачки Г. Сергије, уз саслужење Преосвећених Архијереја: полошко-кумановског Г. Јоакима и врањског Г. Пахомија, великог броја свештенства и монаштва, као и верног народа. Литургију су појањем увеличале монахиње из манастира Светог Стефана у Горњем Жапском и Светог Пантелејмона из Лепчинца, као и чланови хора "Светог кнеза Лазара" из Крушевца.

Након благосиљања славског колача, који је поводом прве славе припремила општина Сурдулица, на челу са председницом општине, др Александром Поповић, беседу о Светим Сурдуличким мученицима на крају Свете Литургије одржао је Епископ врањски Г. Пахомије.

Eпископ Пахомије, заслужним појединцима у очувању духовних, националних, културних и историјских вредности, доделио је Архијерејске Грамате, а додељене су и награде најбољим учесницима на деветом Конкурсу "Отаџбина и слобода – прошлост, садашњост и будућност" чија је овогодишња тема била "Бесмртна светлост мученика осветљава наш пут".

Кумство за следећу годину, у име Града Врања, преузео је др Дејан Тричковић, председник Скупштине Града.

Црквена општина Сурдулица, Коло српских сестара из Сурдулице при Црквеној општини и 4. бригада КоВ-а за све присутне приредили су трпезу љубави, а у порти цркве изведен је и богат културно-уметнички програм.

Присутне госте и вернике поздравили су и празник честитали и Епископ бихаћко-петровачки Г. Сергије и господин Марко Николић, помоћник директора Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама.