РАДОВИ НА НАШОЈ СВЕТИЊИ ТОКОМ ПОСЛЕДЊИХ ГОДИНА
Петак, 4. Новембар 2022.
Празници

Божијом  помоћи и трудом и љубављу готово читаву једну деценију посветили смо обнови, санацији, и изградњи.

Братство храма Светог Великомученика и Победоносца Георгија у Сурдулици у које убрајамо само свештенство, црквени одбор на челу са господином Бобаном Банковићем, и осталих браће и сестара верног  народа привржених  у љубави овој сурдуличкој светињи која већ век и по стоји стамено у срцу Сурдулице одолевајући разним искушењима кроз два Светска рата и бомбардовање,  служећи христочежњивим  душама у духовној утехи и рађању за вечност.

Бригом за нашу светињу и њену обнову желели смо да је кроз период  времена  у коме је нама поверена на старање најпре сачувамо а онда са Божијом помоћи на крају тог пута будућим генерацијама оставимо обновљену, учвршћену и улепшану.

За ово време након обнове и проширења храма приступило се осликавању храма, с обзиром на то да она није пре тога била осликавана. Византијске фреске какве красе православне храмове широм васељене удахнуле су нашем храму додатни осећај  небеског света, и  дајући неупоредуво лепшу естетику.

У храму су замењени делови намештаја као што су владичански трон, певница, тронови за иконе, кивот у коме су похрањене мошти Светих Мученика Сурдуличких, рестауриран је иконистас из 1899 године,постављен нови полијелеј са хоросом у наосу цркве, замењена улазна врата  и још доста детаља у храму.

У порту храма је због дотрајалости порушен оградни зид на источној страни и подигнута нова ограда.

Око храма на платоу су постављене декоративне плоче, уређене травнате површине и стазе, посађено је цвеће да порти да свежину и разнобојност.

Извршена је санација фасаде на помоћним објектима, подигнута је капија на источном улазу, инсталирана је додатна расвета како би у току ноћи лепше осветљавала храм и саму порту.

    Захвални смо Богу и свим добрим и побожним људима  на досадашњем труду у нади да ћемо и даље наставити са радовима који недостају.