Васкрсење Господа Исуса Христа
Недеља, 24. Април 2022.
Празници

Христос воскресе!

 

 

 


Христос вакрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и мртвима у гробовима живот дарова.

 

. Мада и у гроб сишао јеси, Бесмртни, али адску разрушио силу јеси, и васкрсао јеси као победник, Христос Бог, јавивши женама мироносицама: радујте се! и Твојим апостолима мир дарова, палима подајеш Васкрсење.

 

 


 

Велики догађај - Светло Христово Васкрсење празнује Св. Православна Црква, као највећи од свих празника. То је Празник над празницима и Победа над победама. Празник тај назива се још и Пасхом, тојест Даном, у ком се савршио наш прелазак од смрти ка животу и од земље к небу. Празник Васкрсења Христовог продужава се целе недеље (7 дана) и служба у храму се обавља посебно, свечаније, него у свим другим празницима и данима. Првог дана Празника јутрење почиње у поноћ. Пред почетак јутрења свештенослужитељи, обукавши светле одежде, заједно са вернима, при звоњењу звона, са упаљеним свећама, крстом и иконама иду око храма (обављају крсни ход), подражавајући женама мироносицама, које су ишле у рано јутро ка гробу Спаситељевом. За време крсног хода сви поју: Воскресеније Твоје, Христе Спасе, Ангели појут на небесјех: и нас на земли сподоби чистим сердцем Тебје славити. Почетни усклик јутрења чини се пред затвореним дверима храма, при чему се много пута пева тропар: Христос Воскресе..., и уз певање тропара улази се у храм. Богослужење се савршава целе недеље са отвореним Царским Вратима, у знак тога, што су сада, Васкрсењем Христовим, отворена за све врата Царства Божијег. У све дане тог великог празника ми поздрављамо једни друге братским пољубцем са речима: "Христос Воскресе!" и одговорамо речима: "Воистину Воскресе!" Христосујемо се и размењујемо украшена (црвена) јаја, која су символ новог, блаженог живота, који је засијао из гроба Спаситељевог. Целе недеље звоне сва звона. Почевши од првог дана Св. Пасхе до вечерњег празника Св. Тројице, преклањање колена и земни поклони се не чине.

 

Васкршње јутрење је почело тачно у поноћ трократном литијом око храма, а затим је у цркви трајало до раних јутарњих часова, јутрење је служио протојереј-ставрофор Никола Петров.

У 9 часова изјутра је служена васкршња Литургија којом је началсвовао старешина сурдуличког саборног храма протојереј  Далибор Томић. Велики број причасника који су се седмонедељним постом припремали за ову Божанствену Свету Тајну и васкршње радосне песме које су одзвањале храмом дали су овом најрадоснијем празнику додатну лепоту испуњујући срца верника несвакидашњом радошћу.

Након  литургије освећана су васкршња јаја која су дељена свима присутнима. Потом је у порти храма изведен музичко-сценски програм у организацији сурдуличког културног центра.