Велика Госпојина
Среда, 28. Август 2019.    Празници

Мајка Божија надживела је сина, наставила његову мисију и била сведок многих славних догађања. До краја живота живела је у Јерусалиму, окружена пажњом апостола и прве хришћанске заједнице.

Као што јој је некад архангел Гаврило саопштио да ће родити сина божијег, тако је сада обавестио да ће се, на овај дан упокојити. Вазнела се на небо и "предала свој дух у руке Спаситеља".

Према једним изворима, Бородица је живела 60, према другим 72 године. Празновање Успења Богородице установљено је 528. године, у знак сећања на победу над Персијанцима. У Грчкој и Румунији, ово је и државни празник.

Претходи му двонедељни пост, али с обзиром на то да је празник пао у среду, пост се наставља и данас, уз трпезу обогаћену рибом и вином. Слава су града Пирота и београдске општине Барајево. По обичајном календару, не раде се данас послови у кући и око ње.

Почињу и Међугоспојинци, односно Међудневница, дани између Велике и Мале Госпојине, 21. септембра. Сматрају се најбољим временом за брање лековитог биља.

Сматра се и да су јаја прикупљена у овом периоду најквалитетнија и дуго остају свежа. Жене не би требало да започињу нове послове, већ само да настављају започето.

  Свету литургију служио је старешина  сурдуличког саборног храма протојереј Далибор Томић. Верници су Светом тајном Причешћа окончали још један пост посвећен Успењу Мајке Божије.

Црквена општина Сурдулица
Улица Томе Ивановића 26 • 17530 Сурдулица
Телефони: (+381 17) 814 951 и 814 950