Рођење Господа Исуса Христа
Субота, 7. Јануар 2017.    Празници

Најрадоснији празник међу свим празницима је Божић. Тог дана оваплотио се Исус Христос и постао човек. Празнује се три дана. Први дан Божића слави се 7. јануара. На Божић ујутро, пре свитања, звоне сва звона на православним храмовима и објављује се долазак Божића и Божићног славља.

Символика рођења Богомладенца Христа на попис становништва сазваног на захтев цара, јесте да ће и Христос, Цар славе, пописати у Књигу Живота, Књигу Јагњетову, све верне поданике своје.

  У сурдуличком саборном храму овај најрадоснији празник прослављен је у миру и празничном радошћу.  Бадњи дан отпочео је Светом Литургијом да би у поподневним часовима било одржано паљење Бадњака са литијом око храма. Након тога верници су традиционално послужени куваним вином и ракијом.

 Тачно у поноћ црквеним звонима и литијом око храма објављено је рођење Богомладенца Христа, а у наставку служена је јутарња служба.
  Божићна литургија је почела у 9 часова, коју су служили старешина храма протојереј Далибор Томић и јереј Душан Џонић, литургију су пратили појци светогеоргијевог храма и велики број верника.
Потом је подељена чесница свим присутним верницима а златник је пронашла госпођа Љубинка Милутиновић из Сурдулице.

Црквена општина Сурдулица
Улица Томе Ивановића 26 • 17530 Сурдулица
Телефони: (+381 17) 814 951 и 814 950