Промоција монографије „Стогодишњица Спомен-костурнице Св. Сурдуличких мученика у Сурдулици 1924-2024“
Недеља, 26. Мај 2024.    Празници

У оквиру обележавања Стогодишњице од освећења Спомен-костурнице у Сурдулици у препуној сали Сурдуличког културног центра одржана је промоција монографије „Стогодишњица Спомен-костурнице Св. Сурдуличких мученика у Сурдулици 1924-2024“ аутора професорке Рајке Дојчиновић.

О монографији и страдању Сурдуличких мученика говорио је протојереј-ставрофор Небојша Стојадиновић. Ауторка монографије проф. Рајка Дојчиновић говорила је о историји Спомен-костурнице у Сурдулици која је историја српског народа у Вардарској Србији, Косову и Метохији, источној и јужној Србији, пуној несрећа затирања и заташкавања злочина.

-Управо период од 2010. до 2024. године је смештен у четврто допуњено издање и сам предговор о самом четвртом допуњеном издању, као и мало проширени Српско – бугарски догађаји, да нам та увертира буде мало шира и јаснија читалачкој публици. Зашто четврто допуњено издање? Управо због Сурдуличких мученика који су 2017. године уврштени у дипти светих, односно проглашени за светитеље и ево већ седму годину, одржавањем литургије обележавамо као славу свих Сурдуличана 29. маја, нагласила је Рајка Дојчиновић, ауторка монографије “Стогодишњица Спомен-костурнице Светих Сурдуличких мученика у Сурдулици 1924-2024“.

Присутнима су се обратили и Председница општине Сурдулица др. сци Александра Поповић и Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије.

Порука која је послата са овога скупа је да се мора неговати сећање на наше страдале претке, како бисмо као народ имали будућност и како нам се слични сценарији не би понављали.

Црквена општина Сурдулица
Улица Томе Ивановића 26 • 17530 Сурдулица
Телефони: (+381 17) 814 951 и 814 950