Сурдулички мученици
Недеља, 29. Мај 2022.    Празници

На празник Светих мученика Сурдуличких свету архијерејску литургију у храму светог Георгија у Сурдулици служила су њихова преосвештенства епископи врањски Г. Пахомије и брегалнички Г. Марко уз саслужење свештенства и монаштва ове две епархије.

Након завршетка литургије велика народна литија кренула је кроз Сурдулицу до Дубоке долине главног стратишта у Првом светском рату.

Присуствовали су и министари у Влади Републике Србије, Новица Тончев, за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Антић, председница општине Сурдулица др Александра Поповић, председник Скупштине града Врања  Дејан Тричковић, генерал војске Србије Божидар Делић, представници Срба у Северној Македонији и представници удружења потомака бораца из многих градова у земљи. Свечаности је присуствовала и председница странке Заветници  Милица Ђурђевић Стаменковски.

У Дубокој долини постављено је спомен обележје.

У својој беседи епископ врањски је говорио ''Овде би било најбоље да ништа не говоримо, то би било најприкладније, јер ово место је ћутало 100 и више година и овде су пострадали они који су се само трудили да праведно живе и истрајавају у истини коју су наследили од својих предака из разних места Србије. Они су били запостављени и заборављени од многих, чак и од својих сродника, а многи сроднике нису ни оставили, али Господ их није заборавио. Кроз целу историју цркве Божије Хришћани су страдали, они се данас радују што смо се окупили овде да се сетимо њих и да их више никада не заборавимо, да их вратимо у памћење, да нико више никада не може да каже како они нису страдали, јер их је црква Божија уписала у ред светитеља. Свети синод усвојио је и предлог да се уведе Орден Сурдуличких мученика, тако да ћемо догодине овде моћи да додељујемо и тај орден. Надамо се да ће уз напоре локалне самоуправе успети да се овде изврши и пренамена земљишта и да се догодине постави и камен темељац за изградњу цркве,'' поручио је владика Пахомије.  

Након повратка у храм уприличена је славска трпеза за све госте.

Црквена општина Сурдулица
Улица Томе Ивановића 26 • 17530 Сурдулица
Телефони: (+381 17) 814 951 и 814 950