САВИНДАН
Среда, 27. Јануар 2021.    Празници

Српски народ као много пута у својој историји битисања на Балкану где се ломе векови и преплићу судбине људи бивствујућих на њему, на колена бачен уздиже чело и поглед ка небесима где вековима отац народа Свети Сава пред предстолом Творца за дечицу и поколење своје узноси молитве.

Светогорац старац Силуан атонски подвижник рече: „ О народи не тугујте што вам је тешко да живите, борите се само против греха и тражите помоћ од Господа он ће вам је дати јер је милостив и воли људе, моја душе жели да познате Господа и сагледавате његову милост и славу“.

Сличне поуке Свети Сава остављаше за живота српскоме народу као путоказ спасења у вечноме животу са Пресветом Тројицом.  Празнујући данашњи празник завапимо молитвено Светоме Сави да принесе молитве за наше избављење од пошасти али и поновном присаједињењу српскога народа евхаристијској заједници и обесмрћујућој чаши Светога Причешћа. Ни најмање искушење се не победи сопственим снагама а тек велике светске недаће и пошасти којима сведоче забринута срца наша и устрептале душе. Победилац смрти и давалац живота Господ Христос победи таму и ропство греха људског, па је тако у стању да победи свако искушеље које мори људе. Зато држимо се браћо Светосавиних поука и завештањима српскоме народу, да живећи по заповестима Божијим градимо заједницу са Спаситељем нашим, заједницу вечнога живота. Са Божјом помоћи.

Литургију су служили старешина протојереј Далибор Томић и протонамесник Миленко Пијевац.

Домаћини овогодишње славе били су Саша и Милена Ивановић а за наредну годину јавила се помадија Миријана Џонић.

Sveti Sava
Sveti Sava
Црквена општина Сурдулица
Улица Томе Ивановића 26 • 17530 Сурдулица
Телефони: (+381 17) 814 951 и 814 950