Упутства свештенству и верном народу поводом настале ситуације
Недеља, 22. Март 2020.    Празници

1. Позивамо све вернике, нарочито оне старије од 65 година, да у потпуности поштују мере које је донела Влада Републике Србије, укључујући и долазак у храмове на света богослужења. Кад неко од њих жели да се причести, довољно је да се јави своме надлежном пароху, који ће доћи у дом верника и обавити свету Тајну причешћа.

2. Свете храмове треба целодневно проветравати и дезинфиковати (особито целивајуће иконе, столове, певнице, подове и слично), а потом их кропити освећеном водом и кадити. Храм треба да буде отворен целог дана, до завршетка вечерњег богослужења, да би верни могли да у мањим групама улазе и узносе Богу своје молитве.

3. По могућностима парохијских храмова, нарочито у градским срединама, света Литургија се може вршити у порти храма, уз коришћење спољашњег озвучења где оно постоји, а верни могу приступати светом Причешћу у храму или у порти, у редовима, са обавезним размаком од бар једног метра између самих верника.

4. Вернима посебно наглашавамо да је свето Причешће остварење исте оне  заједнице са Господом која нас у пуноћи чека у Царству небеском и да је Христос заиста истински и коначни Лекар душа и тела наших, те да Тело и Крв Господња никако не могу бити узрок било какве болести нити преносилац заразе, али и да свето Причешће, истовремено, не представља магијску заштиту од вирусâ и заразних болести који нам прете са других страна, ─ изван светог Путира, ─  приликом доласка у цркву, или повратка својим домовима, или боравка у зараженим срединама. Зато је неопходно да практикујемо све мере заштите које је држава прописала. Ко год се неодговорно понаша у датим околностима заправо куша Господа Бога свога, а неретко и саблажњава браћу и сестре своје.

5. Благоразумно је да актуелно освећење домова поводом предстојећег празника Пасхе (,,васкршње водице”) буде одложено због ризика по здравље верникâ, али и свештенослужитељâ, пре доласка или по одласку свештеника, те препоручујемо да верни богојављенском водом покропе своје домове и да их окаде тамјаном, умножавајући своје личне молитве Богу за скоро окончање овог искушења, за помоћ лекарима, војницима и свима који су у служби општег добра. Уколико неко од верника нема у кући богојављенску воду или тамјан, довољно је да се телефоном јави свом свештенику, који ће му их на адекватан начин доставити. Света Тајна исповести, а по потреби и Причешћа, може се обављати читавог дана, пре времена забране кретања, у договору са свештеницима, у храму или дому. Друга чинодејства треба обављати уз благоразумни договор са парохијанима и у складу са наредбама државних власти. (преузето са сајта Епархије бачке)

Молитва:  

- Господе Боже наш, погледај са висине Твоје Свете на молитву нас грешних и недостојних слугу Твојих, који безакоњима својим прогневисмо благост Твоју, но ипак милосрђе Твоје призивамо, и љубав Јединородног Сина Твог, и благодат Духа Твога Утешитеља: погледај милосрдно на нас, који гинемо од помора заразних болести, и немој ићи на суд са убогим слугама Твојим, него одврати праведни гнев Твој од нас, и заустави овај апокалиптички мач смрти, који прети да покоси народ наслеђа Твога. Дај нам покајање од безбројних грехова наших, и срдачно обраћење на праведни пут Твога исправљења и спасења. Са сузама припадамо Теби, Милосрдноме и Незлопамтљивоме и Благопријемноме Богу, Спасу нашем, и молимо Те, са Пресветом Богомајком и свима Светима Твојим: Поштеди нас, Господе, и покај нас, помилуј нас, и спаси нас. Јер је Твоје да нас милујеш и спасаваш, Боже наш, и Теби славу и благодарност узносимо, Човекољубивоме Оцу, и љубљеноме Сину Твоме Јединородноме за нас Распетоме и Васкрсломе, и Духу Твоме Свесветоме, Утешитељу нашем и Оживотворитељу, сада увек и у векове векова. Амин.-

У свим храмовима и манастирима звони се у 12 часова, у подне.

Нека Господ по Свом изобилном милосрђу подари што скорије избављење од искушења и исцељење и утеху свима људима!

из канцеларије Епископа врањског

Црквена општина Сурдулица
Улица Томе Ивановића 26 • 17530 Сурдулица
Телефони: (+381 17) 814 951 и 814 950