Недеља православља, прва недеља Васкршњег поста
Недеља, 8. Март 2020.    Празници

О недјељи православља

Празник Недјеља Православља, устројен је као успомена на побједу православног учења о поштовању светих икона. Ова победа извојевана је на седмом Васељенском сабору у Никеји, који је трајао од 24. септембра до 23. октобра 787. год.

На самом почетку Часнога поста, у њену прву недељу, наша Света Црква Православна обележава успомену на једну од њених великих победа, или како рече један Божји угодник, не само на једну победу и једног победиоца, него на дугу бројаницу од победа и читаву восјку победилаца.

 

Православље је у Недељу Православља доживело велику победу. Временом и у времену живимо Православљем и стално побеђујемо. Јер, каже се веома лепо у Светоме Писму: "Све што је од Бога рођено, побеђује свет; ово је победа која побеђује свет, вера наша" (1. Јн. 5, 4).

Амин.

Свету Литургију служио је јереј Душан Џонић, а након литургије је одржана литија око храма са светим иконама, да би потом био одржан молебан и исповедање православне вере и самим тим указано на то колико је важно чувати чистоту православне вере.

Црквена општина Сурдулица
Улица Томе Ивановића 26 • 17530 Сурдулица
Телефони: (+381 17) 814 951 и 814 950